Ten Big Audio Lies (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 15-02-2014, 15:03 (3724 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dat het de golfvorm niet goed weergeeft klopt gewoon. Dat kan je op de oscilloscope zien.

Natuurlijk. Maar vergeet niet, dat dit voor een analoog medium precies zo geldt! Bij middengolfradio wordt alles boven 4.5kHz afgesneden. (Tenminste dat is wat moet, maar broadcasters houden zich daar niet altijd aan.) Dat betekent dat een blokgolf van 3 kHz uit je radio hetzelfde klinkt als een sinus van 3kHz. Het is niet zo, dat een analoog medium dat een bepaalde frequentie weergeeft, dan van die frequentie ook de golfvorm natuurgetrouw weergeeft.

Edit: Ik lees intermodulatieproducten, dat klinkt ook zeker niet onwaarschijnlijk. Is alleen wat lastiger na te bootsen en/of te meten, in elk geval voor mij.

Het is duidelijk en bekend dat hoge frequenties roet in het eten kunnen gooien ook als je ze niet hoort. Bijvoorbeeld, een versterker klinkt slecht, en er blijkt dan hij op hoge frequentie staat te oscilleren. Ook kan ik me voorstellen dat het de klank beïnvloedt als je supersone geluiden in je eindversterker laat komen, die daar intermoduleren tot iets hoorbaars. Dat deze invloed wenselijk is kan ik me iets minder goed voorstellen, maar bestrijden ga ik het niet. Alleen, ook hier is weer geen argument voor analoog aan te ontlenen, omdat die ultrasone geluiden daar zeker niet doorheen komen. En als die intermodulatie aan de opnamekant werkt, maakt het daarna ook al niet meer uit of je de producten analoog of digitaal overbrengt.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum