Ten Big Audio Lies (Algemeen)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 13-02-2014, 09:01 (3727 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door Ben Koehorst, 13-02-2014, 09:13

Dag Henk,

Ik ben bang dat je de verkeerde formule(s) uit de natuurkunde selecteert. Ik beken trouwens direct dat ik er zelf ook jarenlang precies zo over dacht als jij. Maar Menno van der Veen demonstreerde enkele jaren geleden op een bijeenkomst voor (oud-)studenten de invloed van de "interlink" op de klank van de installatie.

Menno had 3 interlinks van ongeveer 80 cm lengte en van verschillende kwaliteit klaargelegd. We begonnen met het meten van de capaciteit, want als je verschillen hoort, of meent te horen, dan is die capaciteit natuurlijk het eerste waarin je de oorzaak zoekt. Dat bleek eenvoudig: we hebben 3x vrijwel exact 80 pF gemeten. Kabels van 100 pF/m dus.

Toen de test: er werd een kamerscherm voor de installatie geplaatst, zodat we niet konden zien welke kabel werd toegepast. Menno deed het werk achter het scherm en wij noteerden de ervaringen. De slechtste kabel (Mediamarkt, inderdaad heel goedkoop) werd door alle aanwezigen steeds feilloos gedetecteerd. Die gaf een duf, doods geluidsbeeld. Geen ruimte in de klank, om het zo maar samen te vatten. Dus werd die uit de selectie verwijderd. Vervolgens werd een korte competitie tussen de 2 overblijvers georganiseerd. Het kenmerkende verschil zat hem niet in de hoogweergave. Verklaarbaar trouwens, want de gemeten capaciteiten verschilden nauwelijks of niet. Toch vonden alle aanwezigen dat er door de interlinks duidelijk invloed op het geluidsbeeld werd uitgeoefend. Bij de ene kabel was het veel makkelijker om de positie van diverse instrumenten in het stereobeeld te bepalen dan bij de andere. Ook de "diepte" in het klankbeeld verschilde. Zo bleek het na enige malen wisselen blind mogelijk om te bepalen welke kabel werd gebruikt. De voornaamste verschillen hadden dus betrekking op de ruimtelijkheid in de weergave.

De verklaring? Geen idee. Menno heeft geprobeerd een model te ontwikkelen waarin effecten en oorzaken zouden kunnen worden gevat. Maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen.

--
M.v.g
Ben


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum