Scoopje met kuren (Algemeen)

door henk vdb @, Breda, 16-11-2022, 22:56 (550 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Gewijzigd door henk vdb, 16-11-2022, 23:54

Hans,

waar ik moeite mee heb met de documentatie:

ik ga ervan uit dat ze met D21/1 pen 1 van IC D21 bedoelen.

Maar.... IC D21 (schema "Puc4") pen 1 is NIET aangesloten! Pen 1 is de reset ingang van D21.1 en zal indien niet aangesloten constant logisch 1 zijn en dan kan er dus GEEN puls op staan. Je ziet bij deze ingang een cirkeltje staan, dat betekent dat deze logisch 0 gemaakt zou moeten worden om actief te zijn. Volgens het schema kan deze ingang dus nooit actief worden, maar dat hoeft ook niet in dit schema.
Het betreffende blokje is hier als tweedeler geschakeld. Als je op pen 2 een blokgolf ziet, dan moet je op pen 5 ook een blokgolf zien met de halve frequentie van die op pen 2. Pen 6 geeft dezelfde blokgolf als pen 5 maar geinverteerd. Als dat allemaal klopt werkt blokje 21.1 correct.
Er is een tweede blokje in dezelfde behuizing (21.2) maar dat zit op andere pennummers.

Wordt bij die aangegeven golfvormen wel echt pen 1 van D21 bedoeld? Zo ja dan klopt het schema niet! (of de aanduiding bij de golfvorm).

Opmerkingen: de gebruikte Russische bouwstenen gedragen zich als STANDAARD TTL logica, dus 74XX reeks (NIET 74LSXX of andere reeksen). De meeste INGANGEN die NIET aangesloten zijn gedragen zich alsof ze "logisch 1" zijn. Datasheets geven daar uitsluitsel over.

Overigens is dit schema nog redelijk te volgen maar niet erg duidelijk getekend. Waar Maurice het over heeft, bussen en busbuffers is een heel stuk lastiger om aan te meten bij problemen!


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum