Kennis over Field Effect (Toestel of techniek)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 14-12-2012, 08:56 (4162 dagen geleden) @ SCTS01

1. Stroom in de kring is overal gelijk
2. Componenten in de kring nemen stroom op en belemmeren deze = weerstand
3. Door de weerstand stijgt de temp in het component en daarmee de weerstandswaarde = stroom

De conclusies 1 en 2 kloppen. De derde gedeeltelijk niet.
Afhankelijk van het soort metaal neemt de weerstand toe als deze warm wordt (positieve temperatuurcoëfficiënt) of bij toenemende warmte neemt de weerstand af (negatieve temperatuurcoëfficiënt).
Als de weerstand toeneemt (hoger wordt) neemt de stroom af. Omgekeerd: Als de weerstand afneemt (lager wordt) neemt de stroom toe. Vooropgesteld dat de aangelegde spanning gelijk blijft.
Dat volgt uit de wet van Ohm http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_ohm

In mijn experiment gaat inderdaad afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte materialen de stroom wel toenemen en soms niet. Dit zegt dus iets over de stabiliteit van dit "component".

Niet de stabiliteit van een metaal, maar de elektrische geleidende eigenschap van het metaal bepaalt of er sprake is van een negatieve of positieve temperatuurcoëfficiënt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/NTC-weerstand
http://nl.wikipedia.org/wiki/PTC-weerstand

Terug naar mijn vraag. Ik begrijp dat in essentie een Transistor eigenlijk een bestuurbare weerstand is waarbij de sturing afhankelijk van het type transistor door I of U plaatsvindt. Dit is gebaseerd op Halfgeleider materiaal waarbij een eigenschap is dat hierbij de weerstand afneemt bij stijging van de temperatuur. Dus een negatieve temp- relatie.

Tot zover is nog geen sprake van een transistor. Een transistor heeft 3 aansluitingen, de emitter, de basis en de collector.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Transistor
De gewone transistor is stroomgestuurd, dat wil zeggen dat een verhoging van de stroom naar de basis een verhoging van de stroom door de collector teweeg brengt.
De Field Effect Transistor (FET) is spanninggestuurd. Dat wil zeggen dat een verandering van de spanning op de gate een verandering van de stroom door de source en de drain veroorzaakt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/FET

Terug naar mijn vraag: hoe kan ik testen of de materiaal-composities die ik maak in hun stroom-doorlaatbaarheid te sturen zijn door een verandering in I of U.

Met een ampèremeter en een stroom- of spanningsbron kan je dat soort metingen prima uitvoeren. Je brengt dan de wet van Ohm in de praktijk.
Op internet zijn vele online cursussen te vinden. Een paar voorbeelden:
http://meettechniek.info/
http://www.hobby-electronics.info/nl/course/
http://on5wis.org/cursus/index.htm
http://www.vssd.nl/hlf/elektro.html
http://www.st-andrews.ac.uk/~jcgl/Scots_Guide/intro/electron.htm


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum