Gloeivoeding haalt de capaciteit niet (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 14-06-2024, 19:42 (106 dagen geleden) @ buizengek
Gewijzigd door soundman2, 14-06-2024, 20:04

Vermoedelijk wel, ik ken zijn schema niet, er zijn wel wat varianten.
Ik heb het ook in een curieus geval meegemaakt in een gerenommerde versterker van Stage Accompany, een PPA1200 ofzo. Voor de uP in die versterker zat een vijf volt voeding met een stabilisator. De DC spanning vóór de stabilisator was maar enkele volts. Bij nominale netspanning was er niets aan de hand. Deze versterkers werden vaak gebruikt in feesttenten en dergelijke. Dan heb je niet altijd de netspanning die je zou willen. Een hogere spanning was volgens de fabrikant niet mogelijk, dan zou de stabilisator teveel dissiperen. Maar als de versterker bijv maar 210V kreeg in plaats van 220 Volt, zakte de vijf volt en ging de uP in reset. Die resetperiode duurde iets van ca 20 seconden. Ik hoef je niet te vertellen als dat herhaaldelijk in een feesttent gebeurt dat dat heeeeeel vervelend is. De fabrikant adviseerde een goede netspanning te gebruiken.
Ik heb het toch dan zelf maar opgelost. Ik sloot de stabilisator aan op de gelijkrichter die zorgde voor + en - 15 Volt in de versterker( iets van 25 Volt). Die kan de vijf volt niet verzorgen, dan zou de stabilisator veel te warm worden. Dat is niet het geval als die maar weinig stroom hoefde te leveren. Vervolgens heb ik vanaf de ruwe vijf volt gelijkrichter ,iets van acht of negen Volt, de stroom via een powertransistor naar de uitgang van de stabilisator gevoerd, aangestuurd met een weerstandje in serie met de stabilisatorvoeding. Het probleem was volledig verholpen. Bij een spanningsdip had de stabilisator voldoende spanning over en de genoemde acht of negen volt spanning mocht inzakken tot een volt of zes. de regeling bleef overeind. Bij 150 Volt netspanning bleef de vijf volt voor de uP mooi vijf Volt.
Tja de fabrikant was het er niet helemaal mee eens. Door het inzakken van de +/- 15 volt zou de vervorming ook wat toenemen tot wel 2%. Ik weet niet wat vervelender is, een professionele geluidsset die om de haverklap in reset gaat of een paar keer een tikkie meer vervorming geeft,
Later hoorde ik via via dat de fabrikant voor het probleem revisiekitjes had gemaakt.......
.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum