Gloeivoeding haalt de capaciteit niet (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 16-06-2024, 15:32 (103 dagen geleden) @ buizengek
Gewijzigd door soundman2, 16-06-2024, 15:40

zo dan , niet zo mooi voor een professionele kit toch?

Maar in uw verhaal zit, zat ik ook al aan te denken, hij heeft dit ontowrpen op een netspanning van 220Volt ondertussen hebben we hier zo'n 230 Volt ( soms zelfs meer)
Zou daar ook iets in kunnen zitten dat die trafo dan te veel levert, en zo de schakeling niet meer klopt?


m.v.g Marcel

Daar moet je het niet zoeken deze keer hoor. Van 220 naar 230 is een verhoging van nog geen 5%.
In de 220 tijd kon de spanning plus of min 10 % variëren.
Voor de meeste stabilisators heb je een paar volt meer nodig om een rimpelvrije uitgangsspanning te krijgen. In elk geval moet je onder de rimpelspanning zitten.
Er zijn ook zgn low drop regelaars, die hebben wat minder spanning nodig.
Is de ingangsspanning erg hoog, dan werkt het goed, maar moet je meer warmte afvoeren.
In het geval van SA was het echt veel te krap ontworpen en dat is in sommige gevallen vervelend, maar bij SA ging de microprocessor in reset en dat is wel heel vervelend, omdat de versterkers dan 20 seconden stil zijn.
Ik weet momenteel niet waar het in jouw schakeling mis gaat. Zelf heb ik nooit regelaars parallel geschakeld.
Ik ga er vanuit dat je de spanning voor de regelaars ook gemeten hebt. Die zal bij belasting wel wat zakken, maar moet toch altijd een volt of vier hoger zijn als de uitgang.

Er is al gesproken over de bypass transistor, die het zware werk over neemt van de regelaar. Dan heb je er maar één nodig.
Ik zou zelfs nagedacht hebben over een darlingtonschakeling, waarvan de basis wordt aangestuurd met een gelijkspanning. Dat werkt voor gloeidraden ook prima en je kunt alles zelf dimensioneren.

Overigens is het nooit verkeerd om een schakeling op een breadboard of een stuk gaatjesprint uit te proberen. Als je meteen een echte print maakt is wijzigen veel moeilijker. In laboratoria doen ze dat niet veel anders.
Vraag:
Welke buizen wil je gaan testen. Er zijn inderdaad buizen, zoals die voor zenders en industriele gelijkrichters, die tientallen ampères nodig hebben, maar ik denk dat de meeste buizen binnen ons bereik onder twee Ampère liggen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum