kabeldikte/lengte corrosie vraag mbt storing (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 14-07-2024, 18:27 (95 dagen geleden) @ ffeilers
Gewijzigd door soundman2, 14-07-2024, 19:16

Voor veel apparaten zal het niets uitmaken, omdat het over wisselspanning cq stroom gaat. Maar waarom zou je het niet volgens de regels doen. Het kost geen extra tijd.

Soms moet er bij storingen gerepareerd worden, zonder dat de spanning weggenomen kan worden. Als het dan allemaal correct is aangesloten, dan komt dat weer ten goede aan de veiligheid voor de monteur.
Overigens zijn ook verlengkabels steeds beter genormeerd. Bij niet omkeerbare stekers is bijna altijd aangegeven waarop N(eutral) en L(ive) moeten worden aangesloten.
In een aantal landen in Europa kan ook de bekende steker met randaarde niet op twee manieren in het stopcontact, omdat dat wordt verhinderd door de aardpen in plaats van de twee contactveren in de wandcontactdoos.
Verder een methode om te weten te komen wat voor kabel je hebt, kun je dat meten. Er zijn tabellen waarin de ohmse weerstand per meter en per diameter in mm2 is opgegeven. Dat kun je dus gewoon nameten aan een kabel. Houdt er wel rekening mee, dat de stroom tweemaal door de kabel gaat, er zijn immers twee aders. Meet je bij een ader bijvoorbeeld 1 Ohm, dan is de totale weerstand 2 Ohm....
Bepaal voor de meting de weerstand van de snoeren van je multimeter. Die is bijna nooit nul Ohm. De waarde die je meet door die meetsnoeren kort te sluiten moet je van de andere meting aftrekken.
Even uit het hoofd
Standaard is de weerstand 0,0175 Ohm per mm2 per meter.
Bij een kabel van 1,5 mm2 is dat 0,01 Ohm en bij 2,5qmm 0,007 Ohm.

Een kabelader van 2,5mm2 met een lengte van 50 meter meet dus 0,35 Ohm, beide aders samen dus 0,7 Ohm

weerstandstabel
https://www.circuitsonline.net/artikelen/view/27/2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum